HES I MER ÄN TRE VECKOR? - Göteborgslogopeden

Långvarig heshet

Har du ont i halsen? Svårt att göra dig hörd?

De flesta av oss kan bli hesa eller tappa rösten när vi blir förkylda. Oftast går problemen bort efter nån vecka. Ibland sitter dock hesheten kvar långt efter att förkylningen är över.  För vissa är det tom så att man varit trött i rösten så länge man kan minnas.

Till en logoped kommer många som drabbats av långvarig heshet eller röstbortfall. Vissa upplever även smärta eller en svidande känsla i halsen. Även en känsla av tryck över struphuvudet kan förekomma.

Långvarig heshet kan ha olika anledningar. Ibland finns en tydlig anledning, som en skada eller svullnad på stämbanden. Men lika ofta ser stämbanden helt friska ut och hesheten ger ändå inte med sig. I de fall beror hesheten på spänningar och felaktig talteknik.
Oavsett får de allra flesta patienter samma råd, nämligen att de måste förändra sitt sätt att prata. Grunden till hesheten är oftast att man spänner sig när man pratar och att man använder fel muskler. Musklerna i halsen ska vara avspända när du talar, det är musklerna i din nedre magregionen som ska arbeta för att det ska komma rikligt med luft mellan dina stämband. I kombination med avspänning får du då en bärig och stabil röst. Tvingas dina stämband däremot att arbeta utan luftflöde, och du spänner dig, blir din röst knarrig och svag. Dessutom blir du trött och kan få ont, och med tiden utveckla skador.


Kontakta mig!

  • Telefon: 0733-546867
  • Mail: mail@goteborgslogopeden.se
  • Adress: Båtsman Dubbels Gata 7, Hisings-Backa, Göteborg